Nak order? Hubungi 012-3579599

Saya tak suka minum susu. Ini cara saya jaga kesihatan tulang saya…

Just to share..

Sejujurnya, saya memang tak berapa suka minum susu. Memang dari kecil lagi, saya tak suka minum susu. Kalau minum pun, mesti yang berperisa coklat atau campur dengan milo. Itupun kadang-kadang saja minum milo bersusu. Most of the time, memang minum milo pekat kosong saja. Orang lain wean off dari susu ibu umur 2 tahun..tapi saya wean off dengan susu botol lagi awal dari itu (dulu2 breastfeeding was not so popular among career woman).  Ini semua gara-gara abang saya yang cukup lasak masa tu. Sedang kitorang tengah syok depan TV layan citer P Ramlee..abang saya yang tengah bermain jatuh atas saya lalu tertolak sehingga ke bucu kerusi  sehingga menyebabkan gigi depan saya patah! (in another version,  saya lagi suka cakap dan ingat yang dia sengaja tolakk..bolehh tak??haha). So, bayangkan at such a tender age gigi saya dah rongak! Sabauu ajelahhh.  So, bila gigi patah..of course lah menangis kan? Sedangkan cabut gigi kat dentist pun dia bagi bius untuk tak bagi sakit… ini pulak ‘dipaksa’ cabut kan? Jadi, untuk bagi saya berhenti menangis, saya pun diberi susu. And you know what?? The milk tasted awful!!! Yelah..gigi baru patah..masih berdarah..campur dengan susu. So, kompemlah ada rasa darah2 giteww..eeeyuckss!!! Dan sejak dari itu, saya pun menjadi seorang yang memang TAK SUKA MINUM SUSU…

 Ostematrix untuk bukan penggemar susu

Akibatnya, saya kekurangan kalsium. Sepatutnya masa kecil itulah saya membina tulang yang kuat dan menyimpan kalsium untuk bekalan hari tua. Tapi, nak buat macam mana… suka bukan boleh dipaksa-paksa. Natijahnya, saya menjadi seorang yang accident-prone.  Langgar sikit lebam..jatuh sikit terseliuh..sampaikan masa saya di sekolah menengah saya digelar STR (Si Tulang Rapuh) oleh BFF saya. Huhuhuhu..sampai hati diorang kan? Semuanya gara-gara saya jatuh longkang dekat gym sampai retak lutut dan mendapat MC sehingga sebulan lebih!! (Sebenarnya, diorang jealous sebab saya dapat ponteng dan balik rumah! Haha) Sampaikan doctor yang follow up saya pun boleh tergelak besar bila dia dapat tau kenapa lutut saya boleh retak. Cis!!! Dia ingat saya ni atlit sekolah…rupa-rupanya…jatuh parit aje!huhuhuu

Saya mula berbaik-baik dengan susu bila dah sambung belajar di oversea. Yelah, mana nak carik mihun goreng, roti canai, nasi lemak sebelum pergi kelas. So boleh dikatakan hari-hari saya tuang cereal dengan susu segar sebelum pergi sekolah. Lama kelamaan eh..eh sedapppnyer lah pulak freshmilk omputih ni. Memang fresh!! Jangan kata breakfast je..lunch and dinner pun saya boleh makan cereal + susu. (Bukan sebab susu sangat pun, tapi sebab cereal muesli jordan’s with chocolate yang sedap banget tuh..hihi). Dan lama kelamaan saya dah boleh minum freshmilk bergelas-gelas setiap hari.  Bagus jugaklah macam tu..sekurang-kurangnya dapatlah meredakan rasa ngilu sampai ke tulang di bekas lutut yang retak bila datang musim sejuk bersalji. Tapi, itupun masih belum cukup untuk mengelakkan saya dari menjalani fisioterapi atas sebab kaki terpeleot masa bermain handball…ohhh my bones!!

Bila dah balik Malaysia for good, saya kembali meninggalkan habit minum susu. Susu tepung memang tak boleh minum…tapi dipaksa2 jugak minum masa mula-mula mengandung dan menyusukan my first son, Irfan. Tapi…seriously, for me tak best langsung!! Haha.. Fresh milk boleh terimalah sikit2. Tu pun berchenta nak abeskan sekotak. (Owhh..dah tekak omputih kott..nak susu sana ja..haha kidding!) Tak kiralah Anmum ke, S26 ke, Materna ke Lacta ke…bila nak minum memang kena amik nafas dulu. Huhuhu.. Hatta Anlene pun sama.. Bukan tekak sahaja takleh terima, dompet pun segan je nak keluarkan duit mahal2 untuk something yang saya tak suka..hehehehe..

Pengganti Kalsium Jika Benci Minum Susu

 

Kandungan Ostematrix Bantu Bina Tulang Yang KuatTapi sekarang Alhamdulillah.. since saya kenal dengan Shaklee..saya dah jatuh cinta sesangatt dengan OsteMatrix – pil kalsium & magnesium dia.

Takyah dah susah2 nak fikir stok susu kotak dah abes..atau dah expired dalam peti ais sebab lama dah buka tapi tak minum-minum.  Dahlah murah.. dalam 51 sen je sebiji..dan yang paling best sekali keperluan kalsium 1000mg sehari tu senang2 je nak dapatkan bila telan pil ni. Jadi, tak perlu dah sampai nak teguk 4 gelas susu sehari.

Tidur pun lebih berkualiti..bila bangun rasa fresh dan bertenaga..dan nak membuang pun senang! Hihihu… Dan syukur Alhamdulillah, masa pregnantkan Amsyar aritu, saya langsung tak mengalami sakit-sakit tulang dan badan yang serius walaupun langsung tak minum susu untuk ibu mengandung dan sembelit pun kurang… Begitu juga semasa sedang menyusukan Amsyar kali ini. Syukur2…Alhamdulillah.. 🙂 Ostematrix memang highly recommended untuk jadi pengganti kalsium bagi orang yang tak suka minum susu macam saya!

Ok, sekian coretan pengalaman saya bersama Ostematrix untuk kali ini. Lain kali, saya share pengalaman dengan produk lain pulak ye.  Jatuh cinta saya pada Shaklee memang bukan mengikut perasaan atau ikut orang semata-mata 😀

Nak dapatkan OsteMatrix jugak? Feel free to contact me via email farafadzil@gmail.com atau sms/whatsapp 012-3579599 🙂

Jom kita sama-sama jaga kesihatan tulang kita!

*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnose, merawat, menyembuh atau mencegah dari sebarang penyakit.


Psstt.. nak tahu hebat tak hebat Ostematrix ni.. tonton video ni.. sampai ibu hamil 7 bulan punn boleh panjat candi borobudur lagi!

 

Leave a Reply

CommentLuv badge

WELCOME notes.. :)

Rahsia Vitamin Ibu

Selamat datang ke website Rahsia Vitamin Ibu!

Terima kasih kerana melawat website kami :)

Website ini diusahakan oleh Fara Fadzil, a wife, a mommy, an engineer and a committed Shaklee Independent Distributor (ID: 860722) yang berkongsi tentang pelbagai tips dan memberi konsultasi percuma tentang cadangan vitamin Shaklee yang paling sesuai untuk anda dan seisi keluarga.

Penghantaran produk Shaklee dilakukan ke seluruh Malaysia melalui Gdex dan pos laju dan perkhidmatan COD disediakan untuk kawasan Ulu Kelang - Taman Melawati, Taman Permata, Kemensah, Keramat, Wangsa Maju, Sri Rampai, Setiawangsa dll.

Rahsia Vitamin Ibu dibuka setiap hari, 7 hari seminggu. Hubungi saya melalui sms/call/whatsapp/wechat di 012-3579599 atau email kepada rahsiavitaminibu@gmail.com untuk mendapatkan vitamin anda hari ini juga! :)

Find us on Google Plus

PROMOSI APRIL 2015

PROMOSI SHAKLEE APRIL 2015

CALENDAR

July 2017
M T W T F S S
« Dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

E-SELL: KLIK UNTUK MEMESAN SEKARANG!

Order produk Shaklee

Pesan secara online produk Shaklee anda di sini dengan hanya 5 langkah mudah:
1. Klik pada gambar dan anda akan dibawa ke portal Shaklee untuk memesan secara online.
2. 'Untick' produk yang anda tidak mahu.
3. Kemaskini kuantiti produk yang anda perlukan.
4. Isi maklumat penghantaran.
5. Buat pembayaran.

PENAFIAN

Saya adalah SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR (ID: 860722) untuk penghantaran serata Malaysia dan tiada kena mengena dengan Shaklee (M) Sdn. Bhd atau affiliate Shaklee.

Semua artikel hanyalah bersifat informasi semata-mata. Segala kenyataan di dalam blog ini tidak dinilai oleh Food and Drug Administration (FDA), USA dan ditulis berdasarkan pengalaman dan hasil pembacaan saya sendiri.

Semua produk yang dicadangkan tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari doktor atau pakar kesihatan bertauliah berkaitan penyakit-penyakit yang anda hidapi.

Customized Social Media Icons from Acurax Digital Marketing Agency