Nak order? Hubungi 012-3579599

Kepentingan dan peranan collagen di dalam badan manusia

Percaya atau tidak sebenarnya collagen merupakan salah satu elemen yang penting dalam badan manusia. Mana tidaknya, collagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia dan merangkumi 30% daripada keseluruhan protein di dalam badan kita. Cukup banyakkan? Ianya sangat penting kerana ia menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberi struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan. Contohnya, collagen banyak terdapat pada kornea, kanta mata, kulit, salur darah, keratin (rambut dan kuku), tulang, tendon, rawan sendi, gigi, hati, tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti buah pinggang, jantung serta sistem limfatik.

Collagen di dalam badan manusia memainkan peranan penting dalam:

  • menghasilkan asid-asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh yang bertindak untuk membina struktur tisu penyokong, mengawal fungsi sel, memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan tulang,  mengstabilkan struktur, melembap, menegang dan menganjalkan kulit lantas mengekalkan kecantikan kulit dan menghalang penuaan, menghasilkan pola tidur dan memberikan tidur yang nyenyak.
  • mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
  • melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif.
  • menegang, menganjal dan melembapkan kulit.
  • menampung air dalam tubuh.
  • meningkatkan penyerapan kalsium.
  • menguatkan salur darah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit.
  • meningkatkan isyarat induksi.
  • menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik.

Jadi, kalau badan kita mempunyai collagen yang cukup, kita akan dapat:

  • memelihara ketegangan dan keanjalan kulit.
  • memelihara kelembapan kulit.
  • membaikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang dengan segera.
  • otot dan tulang yang kuat.
  • membuang toksin (mendetoks) daripada hati.
  • sendi yang lentur dan sihat.
  • mengurangkan keradangan (inflammation).
  • rasa lebih bertenaga.
  • pola tidur yang teratur.
  • memulihkan diri daripada penyakit saraf kerana collagen membina semula lapisan protein pada saraf.

Collagen sememangnya wujud di dalam badan kita secara semulajadi tetapi penghasilannya akan berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas kita mencecah usia 25 tahun. Tetapi, kesan pengurangannya hanya dapat dirasai 10 tahun kemudian atau mungkin kurang dari itu dengan kemunculan garis-garis halus, kedutan mahupun kulit kusam dan kering. Haaa..Cuba belek diri sendiri, ada ke tak tanda-tanda tu? Dan lebih teruk lagi, selepas 40-45 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada collagen yang ada. Jadi, semakin kita tua, semakin berkurang collagen yang terkandung dalam badan. Haa..cuak tak cuak?

Jadi, sebab itulah collagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis (sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembap kulit.

shaklee collagen powder

So, masih nak tunggu dah sakit atau nampak tua ke baru nak ambil collagen? Baik ambil dari sekarang kan? Kan orang kata, lebih baik mencegah daripada merawat. Apatah lagi sekarang ni memang tengah musim promosi collagen terbaik daripada Shaklee i.e Shaklee Collagen Powder. Ujian klinikal mengesahkan keberkesanannya dengan memberi perubahan positif secara menyeluruh hanya dalam masa 8 minggu. Semulajadi, berkesan, selamat dan yang penting…halallll.

Nak cuba? Hubungilah 012-3579599 (sms/whatsapp) atau farafadzil@gmail.com sekarang juga. Ada sesuatu yang istimewa menanti anda πŸ™‚

Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah dari sebarang penyakit.

Leave a Reply

CommentLuv badge

WELCOME notes.. :)

Rahsia Vitamin Ibu

Selamat datang ke website Rahsia Vitamin Ibu!

Terima kasih kerana melawat website kami :)

Website ini diusahakan oleh Fara Fadzil, a wife, a mommy, an engineer and a committed Shaklee Independent Distributor (ID: 860722) yang berkongsi tentang pelbagai tips dan memberi konsultasi percuma tentang cadangan vitamin Shaklee yang paling sesuai untuk anda dan seisi keluarga.

Penghantaran produk Shaklee dilakukan ke seluruh Malaysia melalui Gdex dan pos laju dan perkhidmatan COD disediakan untuk kawasan Ulu Kelang - Taman Melawati, Taman Permata, Kemensah, Keramat, Wangsa Maju, Sri Rampai, Setiawangsa dll.

Rahsia Vitamin Ibu dibuka setiap hari, 7 hari seminggu. Hubungi saya melalui sms/call/whatsapp/wechat di 012-3579599 atau email kepada rahsiavitaminibu@gmail.com untuk mendapatkan vitamin anda hari ini juga! :)

Find us on Google Plus

PROMOSI APRIL 2015

PROMOSI SHAKLEE APRIL 2015

CALENDAR

December 2017
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

E-SELL: KLIK UNTUK MEMESAN SEKARANG!

Order produk Shaklee

Pesan secara online produk Shaklee anda di sini dengan hanya 5 langkah mudah:
1. Klik pada gambar dan anda akan dibawa ke portal Shaklee untuk memesan secara online.
2. 'Untick' produk yang anda tidak mahu.
3. Kemaskini kuantiti produk yang anda perlukan.
4. Isi maklumat penghantaran.
5. Buat pembayaran.

PENAFIAN

Saya adalah SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR (ID: 860722) untuk penghantaran serata Malaysia dan tiada kena mengena dengan Shaklee (M) Sdn. Bhd atau affiliate Shaklee.

Semua artikel hanyalah bersifat informasi semata-mata. Segala kenyataan di dalam blog ini tidak dinilai oleh Food and Drug Administration (FDA), USA dan ditulis berdasarkan pengalaman dan hasil pembacaan saya sendiri.

Semua produk yang dicadangkan tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari doktor atau pakar kesihatan bertauliah berkaitan penyakit-penyakit yang anda hidapi.

Plugin for Social Media by Acurax Wordpress Design Studio