Nak order? Hubungi 012-3579599

Destinasi Percutian Idaman – Perancis

I used to be an avid traveler. Saya memang suka sangat berjalan, mengembara ke negara orang. Dulu, masa saya seorang student.

I still love to travel… tapi sekarang, bila dah kerja, dah kawen, dah ada anak, dah banyak komitmen..priority untuk pergi bercuti selalu terpaksa letak kat nombor yang belakang2… Thus, my list of dream vacation destination is getting longer n longer 😁😁

Jika saya ingin bercuti, ke mana saya nak pergi?

Anyway, hari ni saya rasa macam nak share salah satu destinasi percutian yang sangat2 saya idamkan dan sangat2 dekat di hati saya iaitu la France or Perancis (soo clichΓ© eh? 😜). Tapi, matlamat utama saya bukan nak pergi bercuti di Paris macam orang lain tau! I actually would like to walk down the memory lane that I created in Colmar, Toulouse, Grenoble and Nice with my beloved family πŸ‘¨β€πŸ‘©β€πŸ‘¦β€πŸ‘¦

Destinasi percutian impian - Peranchis

Sebenarnya, France umpama kampung halaman saya yang kedua. Saya menghabiskan lebih daripada 1/4 hidup saya di negara yang menyimpan potret Monalisa ini. Inilah tempat yang banyak sangat2 mengajar saya survival skill. Yang mengajar saya jati diri seorang Muslim, Melayu, Malaysian. Yang menyaksikan saya jatuh dan bangun semula. Yang menjadikan sebahagian daripada saya hari ini. Tahun 2016 ni, dah masuk 8 tahun saya balik ke Malaysia dan setiap tahun, terutamanya lepas dah kahwin ni, saya pasti mengimpikan untuk pulang ke ‘kampung halaman’ bersama keluarga.

Bukan apa, saya sebenarnya teringin untuk mereka kenal sebahagian daripada sejarah hidup saya. Nak mereka rasa apa yang saya pernah rasa. Nak menginspirasikan anak2 saya jika mampu. Nak menjadikan imaginasi dan fantasi mereka kepada realiti.

Bila saya bercerita pada suami dan anak2, “Haa..nilah kedai tarte au pomme (apple pie) yang sedapp yang mama selalu citer tu..” ➑️ saya boleh bagi diorang rasa macam mana rasa sedapnya apple pie tu instead of tunjuk gambar saja..🍎

Atau bila saya cakap, “Nak tau tak.. dulu mama terer main ski tau! Pernah tergolek2 jatuh macam filem hindustan lagi. Hihihi. Tapi, tak serik2. Kalau tak caya, ni haaa parut!” ➑️ Dan saya terus boleh bagi diorang rasa betapa bestnya salji (bukan setakat tengok frozen sejuta kali) dan tunjuk ajar diorang cara main ski..β›·

Main ski - grenoble

Atau sekurang-kurangnya, saya boleh bagi gembirakan mereka dengan keseronokan main luges atau buat snowman.. ⛄️

Destinasi percutian impian - Perancis

Saya boleh bayangkan bila saya bagitau mereka masa dalam perjalanan kami ke Colmar, “Dulu masa zaman mama belajar kat sini, Β TGV πŸš…Β untuk pergi ke Strasbourg tak ada lagi. Nak sampai colmar, terpaksalah naik train slow TER 🚞 ni tau. Slow gilerr! 5-6 jam baru smpai dari Paris.”

Dan terutamanya, saya boleh tunjuk sendiri tempat tinggal saya dulu. Kalau di Grenoble, “Ni studio mama dulu..kalau winter memang sejuk beku, tapi bestt sangat view sebab pagi2 buka tingkap boleh nampak gunung Alps bersalji. Putih. Suci. Cantik sangat.”

Manakala kalau di Nice, saya bole cerita kat diorang “Mama tinggal kat Nice ni 5-6 bulan je for internship. Bilik sewa mama kecik sangat, macam stor je.. 9 sqm2! Β Tapi, view dia.. MasyaAllah superb! Buka je tingkap bilik, mama terus boleh nampak Mediterranean Sea.. Allah memang sayangkan mama kan? Sebab Dia tau mama suka sangat laut so dia bagi mama bilik tu! Susah macam mana pun hidup masa tu, bila mama dapat tengok laut, mama tahu ada lagi yang lebih BESAR dari kesusahan yang mama rasai😊”

Fuhh..kalau nak reminisce semua ni, memang banyak sangat tak tercerita! Nak tunjuk semua pada mereka pun mungkin takkan mampu. Sebab ada certain activities hanya berlaku pada musim sejuk, ada yg lain hanya untuk musim panas sahaja.

Of course..Memanglah kalau boleh, bila dapat je peluang pergi ke sana, saya nak jejak semula ke setiap tempat yang saya pernah bermukim, tapi rasa-rasanya saya memang kena pilih kott!

Persediaan untuk percutian idaman saya

Saya target nak pergi sana tahun 2020 nanti which is in 4 years from now…insyaAllah. By then, it will be 20 years after I first stepped on a french soil. Priority buat masa ni nak pergi pada bulan 12 atau bulan 2 sebab nak tunjuk kat diorang at least ‘marche noel’ ataupun skiing. Since masa tu irfan n amsyar dah sekolah, so kne ikut cuti sekolah.

Destinasi Percutian Impian - Colmar

So, I need to prepare budget for 2 adults + 2 children (or maybe 3 atau 4 kalau ada rezki 😜). But, untuk rough calculation buat masa sekarang ni, let’s say saya pergi 4 orang dulu for 14 days…to visit all the 4 cities + Paris.. The budget will be as below:

Warning! Ini bukan percutian bajet sangat😁

πŸ’Ά Flight tickets return CDG-KLIA (transit Amsterdam) estimated at RM3K (if lucky, boleh dapat lagi murah) x 4 = RM12K

πŸ’Ά Train tickets and transportation (sewa kereta? TBD) estimated at 100euro/destination/pax (ni saya x cek kat SNCF lg) = 100€ x 5 x 4 = 2000€ = RM9K

πŸ’Ά Hotels for 14 days estimated at 50€/day = 700€ = RM3150

πŸ’Ά Food ➑️ dulu travel selalu bajet makan 15€/day, so kalau 4 orang utk 14 hari: 840€ = RM3780

πŸ’Ά miscellaneous fees (contoh kalau nak main ski kena sewa peralatan or masuk mana2 attraction place kne bli tiket or nak beli souvenirs) budgeted 1000€ = RM4500

πŸ’Ά money for contingency (who knows, kena pergi jumpa doktor ke, hilang passport ke, miss flight/train ke) budgeted 1000€ = RM4500

So, total semua:
RM12000 + RM9000 + RM3150 + RM3780 + RM4500 + RM4500 = RM36,900! πŸ€“πŸ€“

Saya bundarkan jela jadik Rm40,000. Sebab maybe saya ada terlupa beberapa perkara yang patut masuk dalam bajet.

So, that means perbelanjaan percutian saya ni menelan belanja sehingga Rm10,000/orang. Kalau nak pergi lagi 4 tahun, maknanya saya kena ada simpanan RM10,000/tahun. Kalau murah rezeki dapat tambah ahli keluarga, budget pun kena tambah Rm10,000 jugak lagi untuk setiap kepala πŸ˜…πŸ˜…

Waaa.. Bagi saya, banyak jugak duit yang nak kena simpan tu! Kalau nak harapkan semata2 saving dari gaji sekarang, saya kena korbankan saving2 untuk perkara lain, kena tahan diri beli shawl/baju baru, kena sekat selera nak makan sedap2, kena korbankan vacation plan untuk tahun2 sebelum itu dan banyak lagilaa yang kena dikorbankan. Huhuhu. 😭😭

Tapi, saya juga percaya bila Allah dah ilhamkan saya untuk buat sesuatu, Dia juga akan tunjukkan jalan cara untuk mencapainya. 😊😊

So, cara saya sekarang untuk menyimpan adalah dengan membina bisnes Shaklee bersungguh2! Kalau gaji engineer saya guna untuk bayar komitmen dan tanggungjawab, bonus Shaklee pula saya guna untuk tunaikan segala impian saya membahagiakan orang lain.

Saya pilih bisnes ni sebab ia adalah bisnes yang membantu orang lain dari segi kesihatan, masa dan juga wang! Dan saya yakin, lagi banyak saya bantu orang, lagi cepat doa saya dimakbulkan.

Ikut perkiraan saya, kalau saya berjaya naik rank coordinator bulan 12 ni, insyaAllah bonus Shaklee saya boleh cecah 5 angka/bulan. Menarik kan? Tak mustahil saya boleh balik kampung lebih awal daripada waktu yang telah dirancangkan πŸ˜‰

Biiznillah.. anda yang tengah baca post ni pun tolong sama2 doakan ye! Aminn..

Saya pun sentiasa doakan agar segala impian anda tercapai 😊

By the way, jika anda mempunyai impian dan tengah cari kewangan nak realisasikan impian itu, jomlah kita bina #bisnesShaklee bersama2. Peluang untuk berjaya sentiasa terbentang luas jika anda berani untuk mencuba dan berusaha 😊

Oklah, saya nak sambung mimpi ‘balik kampung’ jap 😁

Sweet dreams! πŸ’€πŸ’€Jangan lupa minum #vivix sebelum tidur ye untuk kekal #awetmuda 😊

Till then,

Fara Fadzil

SID 860722

012-3579599,

Bukit Mertajam

 

Leave a Reply

CommentLuv badge

WELCOME notes.. :)

Rahsia Vitamin Ibu

Selamat datang ke website Rahsia Vitamin Ibu!

Terima kasih kerana melawat website kami :)

Website ini diusahakan oleh Fara Fadzil, a wife, a mommy, an engineer and a committed Shaklee Independent Distributor (ID: 860722) yang berkongsi tentang pelbagai tips dan memberi konsultasi percuma tentang cadangan vitamin Shaklee yang paling sesuai untuk anda dan seisi keluarga.

Penghantaran produk Shaklee dilakukan ke seluruh Malaysia melalui Gdex dan pos laju dan perkhidmatan COD disediakan untuk kawasan Ulu Kelang - Taman Melawati, Taman Permata, Kemensah, Keramat, Wangsa Maju, Sri Rampai, Setiawangsa dll.

Rahsia Vitamin Ibu dibuka setiap hari, 7 hari seminggu. Hubungi saya melalui sms/call/whatsapp/wechat di 012-3579599 atau email kepada rahsiavitaminibu@gmail.com untuk mendapatkan vitamin anda hari ini juga! :)

Find us on Google Plus

PROMOSI APRIL 2015

PROMOSI SHAKLEE APRIL 2015

CALENDAR

July 2017
M T W T F S S
« Dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

E-SELL: KLIK UNTUK MEMESAN SEKARANG!

Order produk Shaklee

Pesan secara online produk Shaklee anda di sini dengan hanya 5 langkah mudah:
1. Klik pada gambar dan anda akan dibawa ke portal Shaklee untuk memesan secara online.
2. 'Untick' produk yang anda tidak mahu.
3. Kemaskini kuantiti produk yang anda perlukan.
4. Isi maklumat penghantaran.
5. Buat pembayaran.

PENAFIAN

Saya adalah SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR (ID: 860722) untuk penghantaran serata Malaysia dan tiada kena mengena dengan Shaklee (M) Sdn. Bhd atau affiliate Shaklee.

Semua artikel hanyalah bersifat informasi semata-mata. Segala kenyataan di dalam blog ini tidak dinilai oleh Food and Drug Administration (FDA), USA dan ditulis berdasarkan pengalaman dan hasil pembacaan saya sendiri.

Semua produk yang dicadangkan tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari doktor atau pakar kesihatan bertauliah berkaitan penyakit-penyakit yang anda hidapi.

Social Media Integration by Acurax Wordpress Developers