Nak order? Hubungi 012-3579599

15 Produk Untuk Rawatan Kecemasan di Rumah

Kemalangan boleh berlaku di mana-mana. Dan badan kita pun tak selalunya berada dalam keadaan tip top sentiasa, kan? ๐Ÿ˜. Jadi, hari ini saya nak kongsikan 15 produk untuk rawatan kecemasan di rumah yang sering saya gunakan jika berlaku insiden-insiden kecil yang tak dijangka sebelum mendapat rawatan susulan di klinik atau hospital.

So, introducing…. My Shaklee’s First Aid Kit ๐Ÿ’๐Ÿป

produk untuk rawatan kecemasan

Inilah produk-produk yang saya selalu gunakan dalam situasi-situasi kecemasan di rumah.

15 Produk Untuk Rawatan Kecemasan di Rumah

1-ย Performance Drink (PD)

Minuman isotonik ini sangat membantu saya kalau tiba-tiba ada yang terkena cirit-birit atau muntah-muntah. PD ni akan membantu untuk menyeimbangkan kandungan garam dan mengelakkan badan terdehidrasi akibat keadaan tersebut. Kalau pergi jumpa doktor pun, mesti akan dapat air garam bila cirit-birit kan? Samalah dengan fungsi PD ni. Kalau ada yang demam denggi pun elok minum PD ni untuk membantu menstabilkan kandungan air dalam badan ๐Ÿ’ง

2-ย Herbal blend

Multipurpose cream ni memang selalu dibawa kemana-mana. Kalau kena gigit nyamuk ke, terkena ruam ke, tumbuh jerawat ke..sapu je herbal blend ni, insyaAllah cepat sket lega/kecutnya..๐Ÿœ. Naknya sekarang ni ada virus zika yang sudah mula bertapak, lagilah saya lumur herbal blend ni kat badan saya dan anak-anak supaya tak kena gigit nyamuk sebelum nak keluar ke mana-mana. Satu lagi, anak saya juga ada satu tabiat kalau nak tidur mesti nak digaru-garu atau digosok-gosok badannya. Walaupun keadaan tak panas, ada-ada saja tempat yang mereka akan rasa ‘gatal’ sebelum mereka lena. Bila sapu herbal blend ni, mereka akan tidur dengan lebih cepat dan selesa.

3-ย Herb-Lax

pernah tak travel berhari-hari tapi tak membuang? Atau membuang tapi tak lawas? Pendek kata, sembelit la. Kalau jadik macam ni, itulah tanda yang sudah tiba masanyaย untuk ambilย Herb-Lax. Ia adalah sejenis julap lembut yang akan membantu untuk mencuci dinding usus. Especially pada musim raya.. Makan banyak tapi membuang sekali sehari pun belum tentu lagi. Jadi, kalau nak pergi mana-mana, mesti saya akan standby herb-lax ni untuk bekalan beberapa hari supaya badan lebih selesa melakukan aktivit. Anda pun, jika terkena sembelit, ingat herb-lax ye!๐Ÿค—ย InsyaAllah akan membantu sangatt…

4-ย Chewable Vita-c Plus

Bila saya nampak je anak hidung berair, memang cepat-cepat saya bagi diorang vitamin c kunyah ni. Kalau biasa bagi seminggu sekali, bila dah berair hidung, hari-hari pun saya akan bagi..๐Ÿค’. Bukan apa, anak saya ada masanya memang susah betul nak makan ubat. Pandai luah lagi. Tapi, chewable vita-c ni mereka memang suka makan. Jadi, lagi senang kerja saya. Hihi.

5-ย ESP

ESP ni more to my first aid kit masa kat ofis. Memang ada satu canister saya standby kat sana untuk elak gastrik. Orang gastrik ni, dia tak boleh makan lewat sikit. Tapi, nak buat macam mana..kadang-kadang mmg tak sempat nak makan. Jadi, ESP ni memang banyak kali sangat menyelamatkan keadaan. Sambil meeting pun, orang lain minum kopi, saya bawak shaker/mug minum ESP ๐Ÿ˜

6-ย B-complex + Ostematrix

Gabungan dua produk ni jadi my natural painkiller. Kalau tiba-tiba je sakit kepala menyerang, atau ada cramp mana-mana sebab senggugut ke, terover exercise ke.. makan ni dulu. InsyaAllah..kejap je sakitnya..๐Ÿ‘๐Ÿผ. Tak jadi jumpa doktor pun lepas tu.

Ubat migrain dan kejang

7-ย Vita-E Complex

Vitamin E ni best sebab dia bantu untuk cepat menghentikan pendarahan. Pernah dulu masa irfan masih kecil, dia tersembam dalam kereta, lalu terpecah sikit bibirnya. Darah keluar non-stop. Masa tu di tengah-tengah jambatan Pulau Pinang, mana pulak nak cari klinik. Nasib baik masa tu ada vitamin e ni dalam beg. Terus pecahkan sebiji dan sapu minyaknya ke bibir. Alhamdulillah, memang terus berhenti darah lepas tu..๐Ÿ˜Œ

8-ย Basic H2

Produk ni my bestfriend kat dapur. Bukan hanya untuk membersih, tapi juga penyelamat bila terkena percikan minyak panas. Cepat-cepat sapu basic h ni, insyaAllah kulit tak menggelembung dan tak mengelupas pun lepas tu..๐Ÿ˜

9-ย Nutriferon

The immune booster. Bila ada je tanda-tanda nak demam/selsema, cepat-cepat ambil nutriferon ni. Tak kiralah anak-anak ataupun mak bapak budak. Satu keluarga boleh mengamalkannya. Biasanya, memang terus tak jadi nak demam lepas tu. Kalau jadik pun, boleh keep continue amik nutriferon ni. InsyaAllah..boleh keja macam biasa takyah amik MC pun..๐Ÿ˜ƒ. Alhamdulillah, so far sehingga 16 September 2016 ni, saya memang tak pernah ambil MC lagi tahun ni.


Lagi satu, saya memang suka nutriferon ni sebab dia adalah anti-viral dan juga anti-bacterial. Saya memang selalu bermasalah untuk bagi ubat kat anak-anak. Jadi, kalau doktor bekalkan antibiotik tu, memang susah sangat nak abeskan. Tapi, mana boleh macam tu kan? Sebab tu kalau anak saya kena juga makan antibiotik, saya suka pergi jumpa doktor yang bagi antibiotik untuk 2x sehari sahaja dan dapat dihabiskan dengan cepat. Kalau yang kena makan banyak kali dan lama pulak tu, saya memang tak berani nak start bagi sebab kompem2 banyak culas dan tak ikut aturan. Jadi, saya bagi nutriferon yang memang anak-anakย suka untuk tingkatkan imuniti badan mereka. Alhamdulillah, mereka sihat.

Tingkatkan imuniti anak-anak

10-ย Omega Guard

Ini sangat berguna kepadaย budak-budak mahupun orang dewasa apabila mengalami batuk. Bunyi macam ada kahak tapi susah nak keluar? Gatalnya tekak tak tau macam mana nak habaq. InsyaAllah, lepas makan omega guard ni, mesti akan keluar kahak yang tersekat tu..๐Ÿ˜Š

11-ย Peppermint Ginger Plus

The best rescue bila angin banyak dalam badan. Combine pulak peppermint & ginger ni dengan garlic, memang berlumba2 angin keluar ikut atas bawah lepas kita telanย ๐Ÿ˜Ž

Ada tak lepas dinner tadi rasa badan berangin? Pedih ulu hati? Loya rasa nak muntah?๐Ÿ˜ฉ๐Ÿ˜ท . Haaa..kalau ada tu means that adalah makanan yang tak sesuai ngan badan kita tu..๐Ÿ˜ฅ . Takpun..mebi dah lamaaa biar perut tu tak beralas..so perut pun dah masuk anginn!๐Ÿ’จ๐Ÿ’จ . Or maybe jugak tadi makan gelojoh sangat sampai makanan susah nak hadam dengan baik..๐Ÿ˜…๐Ÿ˜… . So, sape2 yang sering mengalami situasi camni, eloklerr make sure ada #PGP ni kat rumah dan untuk di bawa ke mana2..๐Ÿ˜‰ . So, nanti every time bila dah sudah makan, telan PGP ni pulak so that takdela terkeluar balik apa yang dimakan tadi.. . And kalau sakit kepala, badan berangin..lepas je makan PGP ni kompem angin mudah kluar ikut tingkap pintu smerr ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜† . Badan pun ringan n xdela rasa lemauuu semacammm aje.. . Memang favourite org2 #gastrik n #ibuhamil PGP ni… . So amacam? Ada berani nak cuba?๐Ÿ˜† . #PGPbukannoplatketa #peppermintgingerplus #loya #mabuk #peningkepala #dinner #pedihuluhati . Whatsapp 012-3579599 to order ya!

A photo posted by Pengedar Shaklee Kuala Lumpur (@farahida_fadzillah) on

12-ย Vita-C Plus

Macam chewable vita-c jugak. Tapi untuk kami laki bini. Bila rasa sistem pertahanan badan semakin lemah, we just increase dose vitamin c ni.. ๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ’ช๐Ÿผ

13-ย Ostematrix

Selain painkiller, Ostematrix juga sangat best untuk cepat hilangkan lenguh-lenguh badan.. Takpelah tak dapat pergi berurut/berspa selalu pun, dah dapat hilang lenguh kira bersyukur sangat..๐Ÿ™‚. Contoh seperti waktu balik raya, kan jalan selalu jem? Seluruh badan mesti lenguh dan letih sebab tak cukup tidur dan berbelas jam duduk dalam kenderaan. Telan 4 bijiย Ostematrix ni sebelum tidur, InsyaAllah esok bangun pagi rasa segar tak macam baru semalam penat berjalan.

14-ย Garlic

Seperti Peppermint Ginger Plus, Garlic Shaklee juga sangat membantu untuk buang angin dalam badan. Dan kalau tengah sakit, nak cepat baik pun elok ambilย garlic ni jugak sebab ia adalah natural antibiotik ๐Ÿ˜Œ

15-ย Vivix

Jadi mak budak ni saya selalu terhantuk dengan kepala anak sendiri bila meribaย merekaย ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…. Natijahnya, sokmolah saya ni pecah mulut atau kena ulcer.. Untuk cepat baik, just letakkan Vivix ni kat tempat luka tu. InsyaAllah, takdelah pedih dan senang nak makan lepas tu..๐Ÿ˜

Itulah dia 15 produk untuk rawatanย kecemasan di rumah saya. Boleh tiru kalau nak.ย Tapi, jangan lupa jumpa doktor untuk mengubati penyakit anda dan mendapatkan rawatan susulan ye! Nak tiru tapi tak tahu mana nak dapat? Hubungi saja saya di 012-3579599 ๐Ÿ˜‰

Semoga sihat dan sejahtera selalu ๐Ÿ™‚

Fara Fadzil

 

 

SID: 860722

#shakleeulukelang

012-3579599


Disclaimer: Produk di atas tidak bertujuan untuk mencegah, mendiagnose, mengubat mahupun merawat penyakit. Sila dapatkan nasihat pakar perubatan untuk penyakit-penyakit yang anda alami.

Leave a Reply

CommentLuv badge

WELCOME notes.. :)

Rahsia Vitamin Ibu

Selamat datang ke website Rahsia Vitamin Ibu!

Terima kasih kerana melawat website kami :)

Website ini diusahakan oleh Fara Fadzil, a wife, a mommy, an engineer and a committed Shaklee Independent Distributor (ID: 860722) yang berkongsi tentang pelbagai tips dan memberi konsultasi percuma tentang cadangan vitamin Shaklee yang paling sesuai untuk anda dan seisi keluarga.

Penghantaran produk Shaklee dilakukan ke seluruh Malaysia melalui Gdex dan pos laju dan perkhidmatan COD disediakan untuk kawasan Ulu Kelang - Taman Melawati, Taman Permata, Kemensah, Keramat, Wangsa Maju, Sri Rampai, Setiawangsa dll.

Rahsia Vitamin Ibu dibuka setiap hari, 7 hari seminggu. Hubungi saya melalui sms/call/whatsapp/wechat di 012-3579599 atau email kepada rahsiavitaminibu@gmail.com untuk mendapatkan vitamin anda hari ini juga! :)

Find us on Google Plus

PROMOSI APRIL 2015

PROMOSI SHAKLEE APRIL 2015

CALENDAR

December 2017
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

E-SELL: KLIK UNTUK MEMESAN SEKARANG!

Order produk Shaklee

Pesan secara online produk Shaklee anda di sini dengan hanya 5 langkah mudah:
1. Klik pada gambar dan anda akan dibawa ke portal Shaklee untuk memesan secara online.
2. 'Untick' produk yang anda tidak mahu.
3. Kemaskini kuantiti produk yang anda perlukan.
4. Isi maklumat penghantaran.
5. Buat pembayaran.

PENAFIAN

Saya adalah SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR (ID: 860722) untuk penghantaran serata Malaysia dan tiada kena mengena dengan Shaklee (M) Sdn. Bhd atau affiliate Shaklee.

Semua artikel hanyalah bersifat informasi semata-mata. Segala kenyataan di dalam blog ini tidak dinilai oleh Food and Drug Administration (FDA), USA dan ditulis berdasarkan pengalaman dan hasil pembacaan saya sendiri.

Semua produk yang dicadangkan tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari doktor atau pakar kesihatan bertauliah berkaitan penyakit-penyakit yang anda hidapi.

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company